当前位置: 首页  科学研究  学术交流  学术报告

数学学科动力系统与非线性分析研究所学术报告(闫振亚 中国科学院)

发布者:付慧娟   发布时间:2019-12-23  浏览次数:130

报告题目:Peakons and flat-top solitons in the NLS equation with PT-symmetric δ-signum potentials

报 告 人:闫振亚,中科院数学与系统科学研究院

报告时间:2019年12月25号(星期三)下午:16:00

报告地点:20幢306楼多媒体教室

摘要:We find that the PT-symmetric delta-function potential can not only make sure that the non-Hermitian Hamiltonians admit fully-real linear spectra but also support stable peakons in the Kerr NLS equation. For a class of PT-symmetric signum-function double-well potentials, a novel type of flat-top solitons can exist stably within a broad range of potential parameters. Moreover, the excitation features are also studied.

闫振亚,中科院数学与系统科学研究院研究员,博士生导师,国家杰出青年基金获得者,全国百篇优秀博士论文获得者。荣获中国科学院2008年卢嘉锡青年人才奖。主持“数学与量子物理效应创新交叉团队”创新交叉团队项目。主要研究数学物理、可积系统、符号与数值计算及应用等。

邀请人:张翼

欢迎数学、物理等专业感兴趣的教师和研究生参加!