当前位置: 首页  科学研究  学术交流  学术报告

计算机科学与技术学术报告(任奎 浙江大学)

发布者:付慧娟   发布时间:2019-12-31  浏览次数:316

报告题目:Innovation in IoT security: From Continuous Biometrics to Trustworthy Manufacturing
报 告 人:任奎 (教授 浙江大学)

报告时间:2020年1月3日上午10:00
报告地点:学院第一会议室

bstract: The human-to-machine (H2M) interaction provides critical interference for many Internet-of-Things (IoT) applications. Securing the H2M interaction is a key to a trustworthy IoT ecosystem (e.g., smart home and wearables). In this talk, I will present two recent advancements. The first enables next-generation user authentication. The human cardiac motion was identified as the unique individual fingerprint, and we develop a high-sensitive and distortion-free continuous radar sensor to remotely capture the cardiac displacement over time and thus provide continuous user authentication. The second is about 3D printing security in manufacturing highly flexible and customized IoT devices. The proposed system harnesses the unclonable process variation in 3D printing manufacturing and leverages the corresponding geometry imperfection as the unique product signature.

个人简介:任奎教授目前任浙江大学网络空间安全学院院长、计算机科学与技术学院副院长、国家特聘专家。之前担任纽约州立布法罗大学冠名教授及普适安全与隐私实验室主任。任奎教授主要从事数据安全、物联网安全、人工智能安全与隐私保护等领域的研究。任奎教授是IEEE会士以及ACM杰出科学家。他获得了包括IEEE通信分会安全技术委员会技术成就奖、纽约州立大学校长杰出研究奖、美国国家自然科学基金青年职业奖等在内的一系列奖项。任奎教授发表了300余篇同行评议的期刊与会议文章,获得了多篇最佳论文奖。他的H-Index为67,文章总引用次数超过29,000次。任奎教授担任了多个国际权威期刊编委,国际一流会议主席或共同主席,包括现/曾任《ACM互联网技术汇刊》、《ACM信息物理系统汇刊》、《IEEE网络汇刊》、《IEEE可信任安全计算汇刊》、《IEEE服务计算汇刊》、《IEEE移动计算汇刊》、《IEEE信息取证与安全汇刊》、《IEEE无线通信杂志》、《IEEE物联网期刊》、《IEEE智能电网汇刊》、《Elsevier 计算机网络期刊》、《IOS 计算机安全期刊》、《ZTE Communications》、Springer安全系统与网络系列丛书、中国计算机学会网络汇刊、普适计算汇刊、电子学报 (英文版)和网络及信息安全学报等的副主编和编委。任奎教授同时担任教育部高等学校网络空间安全教学指导委员会委员、ACM亚洲计算机与通信安全会议指导委员会委员,并应邀在国际学术会、海内外知名高校、及世界范围内的公司和科研机构做特邀报告200余次。

邀请人:李明禄