当前位置: 首页  学术动态

数学学科现代分析及其应用研究所学术报告(史峻平 College of William&Mary, 美国)

发布者:付慧娟   发布时间:2020-09-28  浏览次数:108

报告题目:Effect of nonlocal interaction on the spatial-temporal pattern formation of reaction-diffusion systems

报 告 人:史峻平教授(美国威廉玛丽学院)

报告时间:2020年9月29日(周二)上午9:00—10:00

报告地点:腾讯会议 ID:100 659 646  (无密码)

报告摘要:In reaction-diffusion models describing biological and chemical interactions, some dispersal and interaction can be of nonlocal nature. First we show that in some models from cellular biology or ecology depending on the spatial average of density functions instead of local density functions, such nonlocal spatial average can induce instability of constant steady state, which is different from classical Turing instability. In particular, for systems of two equations containing spatial averages, spatially non-homogeneous time-periodic orbits could occur through bifurcations from the constant steady state. Examples from a nonlocal predator-prey model, a pollen tube tip model and a marsh grass model will be used to demonstrate such pattern formation.

报告人简介:史峻平,美国威廉玛丽学院(College of William & Mary)数学系主任, 教授。1990-93年南开大学学习,1998年毕业于美国杨百翰大学,获博士学位。主要研究方向为偏微分方程,动力系统,分歧理论,非线性泛函分析,生物数学。在偏微分方程,分歧理论方面的研究工作受到国际上广泛重视。在生物数学方向包括种群模型,生物化学反应,形态生成,生态系统稳定性等方面都有研究。曾任哈尔滨师范大学龙江学者讲座教授,山西大学百人计划讲座教授,主持参加美国国家科学基金会基金项目多项,主持组织国际学术会议20多次,在国际学术会议做大会报告/邀请报告100余次。担任多个国际知名SCI刊物编委,为80多种数学、物理、生物刊物审稿人。发表学术论文160余篇,其中被SCI收录140余篇,被SCI杂志引用3000余次(它引2700余次)。

邀请人: 梅林锋