当前位置: 首页  学术动态

数学学科现代分析及其应用研究所(2020非线性分析与偏微分方程系列报告会一)

发布者:付慧娟   发布时间:2020-10-09  浏览次数:148

会议主题:浙江师范大学2020非线性分析与偏微分方程系列报告会

会议时间:2020/10/12 13:30-17:00

报告地点腾讯会议 ID:195 326 275

报告题目1: Periodic solutions of variable coefficient wave equations and Barbu et al.’s open problem

摘要: The model of variable coefficient wave equation arises from the forced vibrations of a bounded nonhomogeneous string and the propagation of seismic waves in nonisotropic media. The problem of finding periodic solutions for this model was considered by Barbu and Pavel for the first time in (Trans Am Math Soc 349:2035–2048, 1997), where they required the variable coefficients must be strictly convex and left other cases as an open problem. In this talk, we shall recall Barbu et al.’s open problem and talk about some results on this topic.

报告人:冀书关(吉林大学和东北师范大学)

冀书关:吉林大学和东北师范大学教授、博士生导师,国家优秀青年科学基金获得者,教育部新世纪优秀人才支持计划入选者,吉林省有突出贡献的中青年专业技术人才和吉林省青年科技奖获得者。主要从事微分方程与动力系统研究,于《Arch. Ration. Mech. Anal.》、《SIAM J. Appl. Math.》、《Calc. Var. Partial Differential Equations》和《J. Differential Equations》等高水平学术刊物发表论文近40篇,主持包括国家优秀青年科学基金、国家自然科学基金面上项目、高等学校博士学科点专项科研基金和教育部留学回国基金在内的多项科研项目,获得包括全国百篇优秀博士学位论文提名奖、吉林省科技进步一等奖和吉林省青年科技奖在内的多项奖励和荣誉。

会议时间:2020/10/12 13:30-17:00

报告地点腾讯会议 ID:195 326 275

报告题目2:Peak solutions of a class of fractional p-Laplacian equations via penalization method

摘要: In this talk, I will report some recent results about peak solutions of a class of fractional p-Laplacian equations. When f is superlinear and subcritical, we apply  variational methods

and penalization techniques to show the existence of families of positive solutions concentrating around local minima of the potential when the parameter goes to zero. This is a joint work with Prof. Y. Sato.

报告人:常小军(东北师范大学)

常小军,东北师范大学教授,博士生导师。主要从事非线性泛函分析及其应用,哈密顿动力系统的研究。已在《J. Differential Equations》,《Nonlinearity》,《Commun.Contemp. Math.》等国际期刊上发表论文十余篇。目前主持国家自然科学基金面上项目2项,其他国家级项目2项,主持中国博士后基金1项。

邀请人:非线性分析与PDE团队

报告题目3:Multiplicity of solutions for non-local elliptic problems

摘要: We will talk about some elliptic boundary problems driven by the non-local operator. The multiplicity of solution is established by using some variational methods.

报告人:魏元鸿(吉林大学)

魏元鸿,吉林大学大学教授,博士生导师。主要从事非线性泛函分析及其应用,哈密顿动力系统的研究。已在《Calc. Var. Partial Differential Equations》等国际期刊上发表论文十余篇。目前主持国家自然科学基金面上项目1项,其他国家级项目2项。