当前位置: 首页  学术动态

数学学科现代分析及其应用研究所(汤燕斌 华中科技大学)

发布者:戴 情   发布时间:2021-06-28  浏览次数:71

报告题目:Global well-posedness to Cauchy problem of fractional drift diffusion system with power-law nonlinearity

报告时间:202173日15:00-16:00

报告人:汤燕斌,华中科技大学教授

报告地点:20306

报告摘要:In this talk we consider the global existence, regularizing-decay rate and asymptotic behavior of mild solutions to the Cauchy problem of fractional drift diffusion system with power-law nonlinearity. Using the properties of fractional heat semigroup and the classical estimates of fractional heat kernel, we first prove the global-in-time existence and uniqueness of the mild solutions in the frame of mixed time-space Besov space with multi-linear continuous mappings. Then we show the asymptotic behavior and regularizing-decay rate estimates of the solution to equations with power-law nonlinearity by the method of multi-linear operator and the classical Hardy-Littlewood-Sobolev inequality.

报告人简介:

汤燕斌,华中科技大学数学与统计学院教授,博士生导师。曾获湖北省教学成果一等奖,霍英东教育基金会青年教师三等奖,参加的研究项目《反应扩散方程和含时滞反应扩散方程的理论和应用》获教育部科技进步二等奖。主持和参与国家自然科学基金面上项目《非线性反应扩散方程的渐近行为及其随机扰动》等多项国家和省部级研究项目。已在国内外重要期刊上发表SCI收录论文50多篇。目前感兴趣的研究领域:非线性发展方程与无穷维动力系统、偏微分方程及其随机扰动、生物与生命科学中的反应扩散方程。

邀请人:潜陈印