当前位置: 首页  学术动态

数学学科现代分析及其应用研究所(2021非线性分析与偏微分方程系列报告会四十六)

发布者:数学与计算机科学学院   发布时间:2021-06-30  浏览次数:31

报告题目:Hydrodynamic limit for inhomogeneous incompressible Navier-Stokes-Vlasov-Fokker-Planck/Navier-Stokes-Vlasov equations

报 告 人:姚磊(西北大学)

报告时间:72日(周五),10:00-11:00

报告地点:第三会议室(21-302)

摘要:We study the hydrodynamic limit of the weak solutions to inhomogeneous incompressible Navier-Stokes-Vlasov-Fokker-Planck equations in a two or three dimensional bounded domain. The proof relies on the relative entropy argument to obtain the strong convergences of the macroscopic density of the particles and fluid velocity, which extends the works of Goudon-Jabin-Vasseur[Indiana Univ. Math. J., 53(2004)] and Mellt-Vasseur [Comm. Math. Phys.,281(2008)] to inhomogeneous incompressible Navier-Stokes-Vlasov-Fokker-Planck equations. At last, we give a recent result about the hydrodynamic limit for inhomogeneous incompressible Navier-Stokes-Vlasov equations in three dimensional periodic domain, under the assumption that the initial data is small in some sense and the initial fluid density is bounded away from zero.

报告人简介:姚磊,西北大学教授,博士生导师,2010年在华中师范大学获理学博士学位;曾获全国百篇优秀博士学位论文奖、陕西省杰出青年科学基金、陕西省青年科技新星。主要从事流体力学中的偏微分方程数学理论的研究,在 Math. Ann.JMPAAnn. I. H. Poincaré -ANSIAM JMAJMFMJDE等国际刊物发表学术论文40余篇。

邀请人:非线性分析与PDE团队