当前位置: 首页  科学研究  学术交流  学术报告

数学学科有限群论学术报告(郭秀云 上海大学 )

发布者:戴 情   发布时间:2021-11-15  浏览次数:117

报告题目On power automorphisms and Weilandt series in finite groups

报告人:郭秀云教授,上海大学理学院数学系

报告时间1118 周四 下午2:00-3:00

报告地点:腾讯会议ID: 317 273 678

链接https://meeting.tencent.com/dm/ivPkOvO8tfr8

摘要: Recall that an automorphism  of a finite group G is said to be a power automorphism if H^=H for every subgroup in G and the norm N(G) of a finite group G is the intersection of the normalizers of all subgroups in G. It is clear that every element in N(G) can induces a power automorphism of G. A related concept is the Wielandt subgroup of a finite group G, denoted by w(G), which is the intersection of the normalizes of all the subnormal subgroups of G. This concept was introduced by Wielandt in 1958. In this talk, we first introduce the recently progress for investigating the Wielandt subgroup and the Wielandt Series, and then we discuss some new intersections of some kind of normalizers, which are the generalization of the norm in finite groups. Finally we introduce our recently work about the structure of finite groups in which some kind of normalizers satisfy suitable conditions.

报告人简介:

郭秀云,香港中文大学获博士学位,现任上海大学二级教授、博士生导师。多年来一直从事有限群论的研究,重点在有限群的饱和群系、共轭类的长、有限群的幂自同构、有限群的互素作用、以及有限群的子群格,已发表学术论文150多篇。从2004年起连续6次获得国家自然科学基金的资助,也曾获教育部博士点基金、上海市浦江人才基金、上海市白玉兰基金和上海市自然科学基金的资助。曾获山西省科技进步奖一等奖一次、二等奖一次、以及国务院政府特殊津贴。应邀短期工作访问的大学有:澳大利亚国立大学、美国俄亥俄州立大学、西班牙Valencia 大学、德国耶拿大学、西班牙Valencia 理工大学、德国席勒大学、意大利那不勒斯大学、英国伯明翰大学、香港中文大学等。

邀请人:郑涛韩玲玲