当前位置: 首页  学术动态

数学学科现代分析及其应用研究所学术报告(赵晓强 加拿大纽芬兰纪念大学)

发布者:戴 情   发布时间:2021-11-17  浏览次数:10

报告题目Uniqueness and Stability of Bistable Waves for Monotone Semiflows

报告人赵晓强 教授加拿大纽芬兰纪念大学)

会议时间:1122日(周),830-930

腾讯会议ID:  535 236 158

摘要In this talk, I will report our recent research on the uniqueness and stability of bistable traveling waves for monotone semiflows in an abstract setting. Under appropriate assumptions, we establish the uniqueness and stability of bistable waves for discrete and continuous-time semiflows in a continuous habitat by appealing to a global convergence theorem for monotone semiflows. We also extend such a result to time-periodic semiflows, and apply the general theory to a class of reaction-diffusion-advection systems in a cylinder.

报告人简介赵晓强,加拿大纽芬兰纪念大学数学与统计系教授,该校University Research Professorship荣誉获得者。赵教授先后于1983年和1986年在西北大学数学系获学士和硕士学位,1990年在中国科学院应用数学研究所获博士学位。赵教授长期从事动力系统、微分方程和生物数学相关领域的研究,在单调动力学、一致持久性、行波解和渐近传播速度、基本再生数的理论及应用等方面的系列工作受到同行的广泛关注和引用。迄今为止,他已在“Comm. Pure Appl. Math.J. Eur. Math. Soc.J. reine angew. Math.J. Math. Pures Appl.Trans. Amer. Math. Soc.SIAM J. Math. Anal.”等国际知名期刊上发表论文100余篇,并在Springer出版专著“Dynamical Systems in Population Biology”

邀请人:非线性分析与PDE团队