当前位置: 首页  科学研究  学术交流  学术报告

​数学交叉科学研究所学术报告(​冯启龙教授 中南大学计算机学院)

发布者:戴 情   发布时间:2021-11-29  浏览次数:130

数学交叉科学研究所学术报告

报告人:冯启龙(中南大学计算机学院教授)

报告题目:New Approximation Algorithms for Coverage and Clustering Problems Using Hierarchically Well-Separated Tree

报告时间:2021年12月3日(星期五)19:00-20:00

腾讯会议号:231 863 224

报告摘要:Hierarchically Well-Separated Tree (HST) is a powerful space embedding technique that partitions the metric into a constant number of regions while approximating the distances between the input points. The study of HST for clustering problems has been very fruitful. However, most of the existing HST-based methods cannot handle problems with constraints efficiently. In this talk, we will introduce several new HST-based frameworks for solving coverage and clustering problems with coverage constraint, outlier constraint and fairness constraint.

报告人简介:冯启龙,中南大学计算机学院教授,博士生导师。中南大学计算机应用专业博士。2008年9月至2010年4月,公派留学美国Texas A&M University。一直从事计算机算法优化、数据聚类分析、机器学习算法等方面的研究。近年来,主持国家自然科学基金面上项目2项、国家自然科学基金项目青年基金项目1项。在Information and Computation、Algorithmica、Theoretical Computer Science、IEEE Transactions on Computers、MFCS、WADS、ISAAC等著名国内外期刊和国际学术年会上发表论文40多篇,出版1本专著《参数计算导论》,获得2013年度高等学校科学研究优秀成果奖(自然科学奖)二等奖,获得湖南省自然科学三等奖1项。

邀请人:张昭